Openbaar vervoer

OVDe feiten

In de openbaar vervoersbedrijven - stadsvervoer, streekvervoer en spoor - werken 58.000 mensen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Als er nu geen maatregelen worden getroffen zal het tekort aan goed gekwalificeerde mensen oplopen, doordat een grote groep straks met pensioen gaat. Om die reden is het van belang om uw werknemers te scholen zodat zij gezond en vitaal hun beroep uit kunnen oefenen.

Duurzame inzetbaarheid, een gezamenlijk belang

Onze passies zijn Voeding, Beweging, Ontspanning, Niet Roken en Slapen met als specialisme werknemers met onregelmatige diensten. Ons doel is dat elke medewerker een gezond gewicht heeft, dagelijks beweegt, regelmatig ontspant en niet rookt. Wij willen werknemers verantwoordelijk maken voor hun inzetbaarheid en motiveren om te werken aan een gezondere leefstijl en een duurzame inzetbaarheid. Werkgever en werknemer hebben een gezamenlijk belang als het gaat om gezondheid en werkplezier. Het motto van MyDailyLifestyle is: "Kleine aanpassingen, groot verschil". Wij reiken de werknemer handvaten aan waardoor zij met kleine aanpassingen hun gezondheid en vitaliteit naar een hoger niveau kunnen tillen. Niet met onrealistische doelen en adviezen die moeilijk in het dagelijkse leven in te passen zijn, maar met bewustwordingsactiviteiten en praktische tips, eye-openers waardoor zij stap voor stap hun duurzame inzetbaarheid en welbevinden kunnen verbeteren.

Code 95 en CCV-leefstijltrainingen voor uw chauffeurs.

MyDailyLifestyle biedt CCV-leefstijltrainingen aan voor chauffeurs die dienen te voldoen aan Code 95. Deze interactieve trainingen bevatten belangrijke thema's zoals: voeding, beweging, stress en slapen. Het ondersteunt de chauffeurs bij het verkrijgen van een gezondere leefstijl, zowel onderweg als in de vrije tijd. Tijdens deze interactieve trainingen worden uw chauffeurs begeleid door een ervaren diëtist en stresscoach. Vitalere medewerkers verhogen de duurzame inzetbaarheid en de arbeidsproductiviteit en verlagen het verzuim.

Theoriemodule 1: Training voeding, beweging en omgaan met stress als basis voor een duurzame inzetbaarheid. Vrije ruimte "slaap".
Deze theoriemodule heeft als doel de chauffeur inzicht te geven in het belang van gezonde en juiste voeding. Hoe helpt zorgvuldig gekozen voeding om met meer energie de dag aan te vangen en deze gedurende de dag en (late) avond te behouden? Hoe houd het concentratievermogen en de reactiesnelheid op een acceptabel niveau en welke risico's zijn er bij ongezonde voeding? Op een speelse en interactieve manier komen de belangrijkste aspecten van een gezonde voeding voorbij. De training wordt gegeven door een diëtist. 

Tevens wordt er aandacht besteed aan slaap. Voldoende en kwalitatief goed slapen heeft een positieve invloed op de gezondheid en rijvaardigheid van de chauffeur. Om over een langere periode het juiste energieniveau te hebben en behouden vormt een kwalitatieve slaap de essentiële basis. Met vele praktische adviezen geven wij uw chauffeur handvaten hoe dit te kunnen bereiken.  

Tenslotte is er aandacht voor de positieve invloed van regelmatig bewegen en omgaan met stress en werkdruk. Er worden wat eenvoudige oefeningen gedaan en het "Lekker blijven werken spel" wordt gespeeld om de chauffeurs bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van hun duurzame inzetbaarheid. 

Theoriemodule 2: Training bewegen en omgaan met stress als basis voor een duurzame inzetbaarheid.
Deze theoriemodule heeft als doel de chauffeur te ondersteunen in het vinden van balans in de dagelijks terugkerende uitdagingen bij alles wat er op hem/haar afkomt bij onder andere wisselende diensten. Waar stress veelal wordt ervaren als gemene vijand leren wij uw chauffeurs dat stress ook een goede vriend kan zijn. De training wordt gegeven door een stresscoach. 

Tevens wordt er ingegaan op de positieve invloed van regelmatig bewegen op stress en werkdruk. Hoe blijven chauffeurs goed, gezond en met plezier aan het werk? In deze training leren zij signalen van negatieve stress (eerder) te signaleren en deze op te buigen naar positieve energie. 

Tenslotte wordt er ook aandacht besteed aan het belang van gezonde en juiste voeding. 

Beide trainingen zijn een combinatie van een interactieve presentatie, oefeningen, beweegsessie, video's. Om de aandacht scherp te houden en teambuilding te bevorderen nemen twee teams het tegen elkaar op. Er worden tips en handvaten gegeven waarmee uw medewerkers meteen een Plan van Aanpak kunnen maken. Wij helpen uw chauffeurs "Gezond op weg".

Workshops: bewustwording in kleine stappen.

Niet alleen voor chauffeurs maar voor al uw werknemers is een goede gezondheid, vitaliteit en werkplezier van groot belang. Voor werknemers die niet over Code 95 hoeven te beschikken zijn er verschillende interactieve workshops ontwikkeld waarbij alle de belangrijkste aspecten van een gezonde leefstijl aan de orde komen.

In onze workshops wordt er onderscheid gemaakt tussen workshops voor medewerkers met regelmatige werktijden en medewerkers met onregelmatige werktijden. Werknemers met onregelmatige werktijden hebben het lichamelijk en psychisch zwaarder hebben dan werknemers met vaste werktijden. Door het gebrek aan een vast ritme kunnen zij meer moeite hebben om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Stress en slaapproblemen zijn veel genoemde klachten deze kunnen overgewicht veroorzaken wat de productiviteit van uw werknemers vermindert en het verzuim verhoogt. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor betere prestaties op het werk.

Enkele voorbeelden van workshops die wij verzorgen zijn:

  • Leef ik gezond?: een interactieve workshop bestaande uit een presentatie, interactie met de groep en een "voeten van de vloer" activiteit, gegeven door een diëtist en een sportcoach.
  • Mindfulness als power moment: in deze korte kennismaking met mindfulness leert uw medewerker om meer bewust in het moment aanwezig te zijn en (preventief) stress en angst te hanteren.
  • Eet ik gezond?: tijdens deze leerzame workshop met vermakelijke spelelementen vergroten wij het bewustzijn en de kennis bij uw werknemers over gezonde voeding.
  • Uw eetpatroon en ploegendienst: deze workshop is speciaal ontwikkeld voor werknemers die werken in onregelmatige werktijden. 
  • Vitaal naar uw werk ... vitaal op uw werk!: in deze workshop wordt aandacht gegeven aan een vitale houding en meer beweging. Ideaal voor werknemers met een zittende functie. 
  • Beweging, goed voor lichaam en geest - Onregelmatige werktijden: tijdens deze training komen verschillende beweegmogelijkheden aan bod die de deelnemers altijd en overal kunnen doen.
  • Slaap lekker: een workshop over waarom slaap van goede kwaliteit belangrijk is. Vermoeidheid en slaapproblemen worden besproken en wat de medewerkers daar zelf aan kunnen doen.
  • Slaap lekker, ook met onregelmatige diensten: uitleg over de biologische klok en slaapproblemen. Een workshop boordevol praktische tips.
  • Stress les(s): het doel van de workshop is dat de werknemer zijn eigen stresspatroon herkent om daarmee vervolgens te leren om gaan.


De workshops kunnen apart of gecombineerd worden afgenomen. Zo ontstaat er een totaalpakket dat aansluit bij uw wensen en de behoeften van uw werknemers. Tevens kan er een health check in de workshop worden opgenomen.

Voor meer informatie over onze workshops en het ontvangen van de brochure, klik hier.

Programma's: in een aantal weken naar een gezondere leefstijl!  

MyDailyLifestyle biedt ook preventieve en curatieve programma's aan waarbij uw werknemers individueel worden gecoacht naar een gezondere leefstijl. Vitale werknemers verzuimen minder, zij kunnen gemotiveerd en gezond hun pensioen halen.

Er zijn verschillende programma's op het gebied van voeding of voeding en beweging. Het kan gaan om slechts enkele kilo's afvallen of een langer traject waarbij intensievere begeleiding nodig is. De programma's zijn geschikt voor werknemers met reguliere werktijden en er zijn speciale programma's voor werknemers met onregelmatige werktijden.

Voor werknemers die willen stoppen met roken bieden wij een programma onder begeleiding van een rookstopcoach. De eerste module bestaat uit 5 weken waarin de deelnemer naar het stopmoment werkt, in de tweede module wordt de werknemer begeleid in het volhouden van het niet roken en tevens te letten op andere aspecten van een gezonde leefstijl.

Als laatste is er een programma van 8 weken om de basis van Mindfulness onder de knie te krijgen. Mindfulness is een bewezen effectieve methode om goed te leren omgaan met stress. Uw werknemers leren situaties te aanvaarden en verschillende oefeningen om met spanningen om te kunnen gaan.

Mocht u meer informatie wensen over onze programma's en de mogelijkheden, kunt u via de onderstaande link een brochure aanvragen.

Brochure aanvragen